Så nu har jag att göra i morgon.
Jag har gjort degen efter ett gammalt recept som jag hittade på ett trädgårdsforum för flera år sedan. Det enda jag vet med säkerhet är att tjejen som delade med sig av receptet heter Annika.
Nu tänkte jag i min tur dela med mig av receptet, ifall det är någon som inte har något bra pepparkaksrecept.
Annikas Pepparkaksdeg
1 ½ dl ljus sirap
200 g smör
3 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
½ msk ingefära (alla kryddor är malda)
1 msk kardemumma
1 ½ msk kanel
½ msk nejlikor
1 msk bikarbonat
ca 1,2 l vetemjöl
(Det blir väldigt många pepparkakor av det här receptet så jag brukar göra hälften av receptet och det räcker bra.)
Värm ihop smör, sirap och socker i en kastrull (koka inte).
Tillsätt vispgrädden och rör om.
Blanda kryddorna och bikarbonaten i lite av mjölet och häll det i smeten.
Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Spar ca 1 dl till utbakningen.
Ställ degen svalt att vila till nästa dag. Kan sparas flera veckor i kylen.
Degen är lite svår att baka ut, så använd mjöl och ta ut lite av degen i taget. Desto varmare degen blir desto kletigare.
Det är lite bökigt att kavla ut degen, men pepparkakorna blir mycket spröda och goda.
Ca 5 min i 200 graders ugn. (Gör ungefär lika stora pepparkakor på samma plåt.) Använd bakplåtspapper eller smörj plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar